2018-05-01, tisdag. Första maj idag och någon demonstration blir det inte för oss här i Blanes. Vet faktiskt inte om man har demonstrationståg som hemma i Sverige. Vi har i alla fall kommit till sista stoppet i Spanien och det blev som vanligt, vårt älskade Blanes. Just nu är det lite regnstänk på rutan och det passar bra för då kan jag skriva lite. Vill passa på medan vi är uppkopplade, våra fyra månader utomlands med Telenor är egentligen över idag, men vi har inte fått något SMS om det ännu så jag antar det funkar ett tag till..

Vi lämnade vårt härliga plaskande i La Fuente med ett sista bad tisdagen den 25:e och började vår färd uppåt. Att kalla vägen för väg är alldeles för snällt, en smal kostig med djupa gropar och backar lite här och var, möten med stora lastbilar osv, men den varade bara i ca 5 mil, sen var vi i Elche där vi skulle köpa nya campingstolar i en butik vi varit i förr. Våra stolar börjar ge sig, fastän dom är nästan nya, bara 15 år…

Inte hittade vi butiken och inte ville vi leta, varmt var det också och vi var hungriga och lite smågriniga, så vi åkte vidare på autovian, stannade och åt varsin korv, trängdes med lastbilar och värmen nästan kvävde oss. AC:n fungerade men fick bara användas ibland.. Som om inte det skulle räcka, så grät jag konstant under tre timmar, jag hade fått någon ögoninflammation. Solen och vattnet i La Fuente blev för mycket för mina ögon och jag reagerade på det sättet. Men solglasögon och en handduk över ögonen gör underverk och även om det sved så slutade jag gråta efter några timmar.

Vi stannade till i Calpe och jag skypade med mina kära kamrater, bara det gjorde mig bättre, handlade på Mercadona och fortsatte vår färd till Oliva och camping Eurocamping. Ingen höjdarcamping men vi skulle bara vara en natt så det fick duga. Första stället vi besöker, som har en förbudsskylt på dörren till duschen, det verkade som om man inte fick bajsa i duschen….

På onsdagen fortsatte vi vår resa och det blev en jättebra resdag. Förutom lite stopp och köbildningar i de små städerna, så rullade allt på snabbt och säkert. Apelsinträden, som dignade av frukt när vi åkte ner, har nu både frukt och blommor, tror att man skördar hela året. Vi kom fram till Mont Roig och camping Oasis, som var ny för oss förra året och snabbt blev en favorit. Här ligger gästcampingen på bästa plats, precis vid havet och stranden och bara en sträng med vackra blommor skilde husbilen från stranden. Jättefint väder, lite blåst på eftermiddagen men den behövdes. Vi var där i två dygn och bara njöt, åt fisken vi köpte på Mercadona, drack ett glas vin och gjorde inte så mycket mer..

Badstrand fanns det och några badade men jag hoppade över det. Var lite obekant med stranden och havsbotten och eftersom jag har besvär med balansen får jag tänka mig för var jag sätter fötterna. Inga problem i vanliga fall med bra underlag, men….

Styrkta och utvilade lämnade vi detta paradis och valde nu att använda autopistan, alltså betalvägen runt Barcelona och mot Blanes. Perfekt och 12€ fattigare 23 mil senare var vi i Blanes och checkade in på camping La Masia. Vi kom tidigt fram och det var tur, för det vällde in husbilar och husvagnar och snart nog var campingen fylld. Även stugor och hotell var uthyrt och campingen fylldes av lekande barn och glada unga människor.. Jättekul tycker vi, inget fel på oss gråhåriga övervintrare, men visst piggar det upp med lite vanliga helgfirare..

På lördagen vandrade vi längs den fina strandpromenaden in till gamla staden. Vi besökte grönsaksmarknaden och gjorde även ett besök i ”Ferrerian”, vi hade slut på pottakarameller och det kan finnas att köpa där. Dock inte den här butiken.. Vi hamnade förstås på en bar och fick en förfriskning och senare blev det lunch på en restaurang, vår favvo faktiskt, där vi åt marinerade musslor på deras eget vis, Kents musselstödjare Lars-Åke och Kent får ursäkta men de här är faktiskt de godaste….
En härlig dag var det och söndagen var också skön och middagen åt vi hemma.
Igår, måndag och valborgsmässoafton klädde vi på oss ordentligt, alltså jeans och tröja. Det blåste en del men det var varma vindar så det gjorde ingenting. Efter lite promenerade hit och dit så hamnade vi på en annan favvorestaurang, ”Buggys”. Första gången vi var där var 1990 då vi semestrade med bil och husvagn och var i Blanes för första gången. Det blev en favorit, god mat och jättetrevlig personal. Man kände sig alltid så välkommen där. Och så har det varit ända tills nu. Några av personalen har varit där alla år och verkar rätt slitna. Snabbt kastade de fram vad vi beställt, en pizza till Kent och en köttbit till mig och besvärade sig inte ens att servera vinet. Kan förstå deras stress, restaurangen var smockfull men vi var besvikna…

Vi saknade inte valborgsmässoelden och regnet och kylan i Sverige, det blev en varm kväll på campingen och fastän vi var många campare var det lugnt och sansat…

----

Nu har det gått några timmar och vi har ägnat oss åt lite praktiska göromål. En maskin tvätt är klar, lunchen med calamares är uppäten och solen har kommit tillbaka. Kent förbereder inför morgondagens resa, alltså fyller och tömmer vatten, tömmer toa och ser till att rutorna är rena.
Sen väntar en liten disk…
De fina orden om spanjorerna som jag tidigare skrev om håller väl han med om också, men för en stund sen fick han ett utbrott mot en spansk familj som lät sin lilla söta vovve springa lös och bajsade utanför vår husbil. Då blir maken aggressiv och det förstod nog familjen också…

Ikväll ska vi nog gå till en kina-restaurang i närheten, billigt och bra så det blir väl en bra avslutning på vårt Spanienäventyr den här gången.

Innan vi passerar gränsen ska vi byta vår spanska gasoltub, handla på Lidl och besöka whiskyaffären i La Jounguera där det också finns en bra köttdisk. Det gäller att ha med sig lite mat, i Frankrike är maten jättedyr. Säkert är det lika dyrt i Tyskland och i Sverige, men då har vi vant oss vid det..

Vet inte när jag kan skriva nästa blogg, troligtvis blir det i Tyskland vid något termalbad.. Frankrike ska vi åka rätt igenom, förutom att vi ska besöka Palais Idéal du Facteur Cheval i Hauterives – Drôme, nära Valence. Tipset fick vi av Arne och Agneta på campingen i Castro Verde i Portugal. Tack för det..

Som sagt, imorgon lämnar vi Spanien men än har vi många dagar kvar på vår resa. Visst pratar vi mer om hemma och vad vi ska göra när vi kommer hem och visst börjar vi få lite hemlängtan. Men vi kommer att njuta av dagarna som är kvar på resan, det finns ännu mycket kvar att se och göra…

Maj månad, sommaren är på väg även hemma. Njut ni också…