2017-05-16, tisdag och om tre dagar tillbringar vi dagen på Finnlines färja Nordlink mellan Travemünde och Malmö. Alltså är resan snart slut.. Hur känner man sig då efter 5 månader som vagabond och övervintrare i främmande land??

Jag tycker det ska bli jätteskönt att komma hem till Sundbyholm igen och att träffa familj och vänner blir bara roligt. Kent tycker nog detsamma, men han skulle nog kunna tänka sig att fortsätta resan en månad till.

Vi åker med färja från Travemünde men vi befinner oss sex mil norr om staden, i Grossenbrode. Alltså har vi åkt för långt, men vi gillar ställplatsen här och den ligger inte långt från Heiligenhafen där vi ska göra några kompletterande inköp i godisbutikerna.

Min senaste blogg skrev jag i  Schwangau i Bayern, där vi fick plocka fram tjocka skor och varma jackor. Vi tillbringade kvällen i campingens restaurang och fick jättegod mat, jag åt Forelle Mullerin mit Butter, Bratkartoffeln und Salat och Kent tog Grillsteak vom Schweinenacken mit Pommes frites. Gott var det, men kanske inte godare än på någon annan tysk restaurang. Restaurangen är varm och mysig och konstigt nog fanns många gäster, en regnig och kall måndagskväll i maj.

Vi lämnade campingen och platsen på tisdagen, regnet slutade men snön och dimmolnen på alptopparna följde med ett tag på resan. Vårt nästa stopp var i Treuchtlingen där vi skulle besöka Altmühltherme och plaska runt i det fluorhaltiga 28-gradiga vattnet med bassänger både ute och inne. Det uråldriga fossila vattnet pumpar man upp ur 800m djupa borrhål. Värmen och solen var på topp och vi fick en plats på den jättefina ställplatsen och tog sen en promenad i Treuchtlingen. Vi hittade ett bageri där vi köpte jättegott bröd. Vi hamnade förstås också i stadsparken och imponerades av det vackra gamla ångloket som finns som ett minnesmärke att Treuchtlingen en gång varit en viktig knutpunkt för järnvägen och att staden därför bombades under kriget.

I Treuchtlingen började vårat sparrisfrossande. Färsk vit sparris finns nu att köpa överallt i Tyskland och vi har som tradition att varje dag äta sparris i någon form under resan upp genom sista delen av Tyskland.

På onsdagen besökte vi Altmühltherme och det var precis så skönt som vi minns. Medelåldern på badgästerna var ungefär 89 år men minskade rejält när Kent och jag kom.

På torsdagen åkte vi vidare, blandade motorväg och småvägar. Bra väder och vi njöt av resan.
Die Zillertaler var förstås musiken vi lyssnade på och vi tog en paus på IKEA i Augsburg och åt lunch. Likvärdigt som i Västerås, jag åt laxen och Kent köttbullarna. Vårt mål var en ställplats som jag döpt till ”Thulbatal, vacker utsikt”. GPS:n förde oss genom det vackra landskapet och vi hamnade i en liten miniby och GPS:n bestämde att vi skulle åka rakt in i rapsfältet för snart var vi framme. Men det ville inte maken chauffören, utan vi vände och åkte ut på motorvägen igen. Lite senare slog vi in adressen igen och då förde GPS:n rätt och vi hamnade högt uppe på ett berg med en vidunderlig utsikt. Vi var inte många husbilar där, kanske 4-5.. Vi satt ute länge den kvällen, var så himla skönt. Det enda som störde var flugorna…

På morgonen tänkte jag plocka lite gullvivor, men dom var vissna….

Resan gick vidare och nu hade vi inte några bestämda mål. Visste bara att vi ska vara i Travemünde den 19:e, så vi valde på måfå ut en camping i Hattorf i Herz. Platsen var väl si så där, men varmt och soligt och vi ägnade lördagen åt tvätt och städning och på eftermiddagen skulle vi ut och vandra i häxornas rike, som Harz är känt för. Vi påbörjade vår vandring men fick avbryta eftersom åska och ösregn dolde solen. Regnet varade bara en kort stund men vi struntade i vandringen och satte oss ute och njöt av solskenet och ett glas vin. Kvällens mat blev förstås sparris och sedan broccoligratäng med kassler. Middagen åt vi inne men sen satt vi ute tills schlagerfestivalen började och tittade lite på den.

På söndagen gick resan vidare hemåt. Stora trafikköer på autobahn, ryckigt och stökigt – inte särskilt rolig resdag, men så kan också vara. Vi övernattade på parkeringen vid Heide Park där vi faktiskt var helt själva. Måndag morgon åkte vi mot Lübeck och hade gott om tid, så vi tog en tur till Citti, det stora grossistvaruhuset där man förr inhandlade sitt vin och whisky. Nu finns det andra butiker med billigare varor, så man handlar så lite som möjligt på Citti men det är roligt att titta på alla deras prylar, för det finns så mycket mer än sprit och vin. En jättestor avdelning med matvaror är nog vår favorit och där kan man gå länge och titta på allt, kanske provsmaka lite. Vi inhandlade goda korvar, fluss krebse (kräftor), ost och en kagge vin. Sen köpte vi förstås mera sparris i en kiosk utanför Citti…

Tankarna var att vi skulle besöka Lübeck stad, vilket vi inte gjort på många år, men ställplatserna i centrum var fullbelagda, värmen olidlig och det kändes inte skönt att stanna där. Så vi drog vidare, hit till Grossenbrode. Vi hade en solig och skön eftermiddag och kväll och tillsammans med ett annat svenskt par, Birgitta och Sture, satt vi ute och delade erfarenheter. Vi är på väg hem och dom är på väg ner till Spanien. Trevligt att träffas och lycka till med er resa, önskar vi..

Vi åt förstås sparris till middag och lite till..

Vad är det för dag i dag, är det en vanlig dag...
nä, det är ingen vanlig dag för det är KENTS födelsedag
HURRA HURRA HURRA!!!

Idag, 16 maj, fyller min kärlek år och vi firar det med en god middag lite senare och det blir Spargel mit Sauce Hollandaise und Schinken aus dem Schwarzwald och Flusskrebse in dillsud. Till det blir det husets vin.. Fritt översatt, Sparris, hollandaise, schwarzwaldskinka och kräftor….

I morgon är en ny dag och vi vet inte ännu om vi åker härifrån eller stannar ytterligare en dag. Blir vädret bättre stannar vi och promenerar runt stranden, kanske ett besök på den långa bryggan där gossarna fiskar näbbgäddor eller kanske hamnar vi på någon av restaurangerna för lunch eller middag.
Kanske åker vi till Heiligenhafen och handlar det som fattas i vårt vinförråd, egentligen vet vi inte vad vi ska göra. Vad vi säkert vet, är att vi måste vara i hamnen i Travemünde på fredag morgon för då ska vi åka hem. Längtar…..