2019-01-05, lördag och Trettondagsafton. Känner mig lite ringrostig, har inte skrivit något på länge, men visst får det bli ett litet blogginlägg. Vi har kommit fram till Spanien och Blanes, där vi stannat till några dagar. Just nu är det morgon, klockan är bara 0830 och Kent sover fortfarande. Termometern visar på 3 plusgrader ute, men vi vet att det kommer att bli betydligt varmare om några timmar.

Vi lämnade Sundbyholm för precis en vecka sedan och resan ner genom Sverige var bara regnig. Det var precis innan stormen kom in över Sverige. Ett par kvällar hos min 89-åriga syster Inga-Maj i Malmö blev det förstås och hon gjorde allt för att skämma bort oss med sin goda mat och annat. Precis som vanligt.. Vi träffas ju inte mer än ett par gånger varje år, så vi hade mycket att prata om, gamla minnen men också vad som händer i nutid.

På Nyårsafton lämnade vi Malmö och Sverige med Finnlines färja och precis som vanligt beställde vi in en flaska vin i baren och där gjorde ett par från Loftahammar oss sällskap. När vinet var slut och vi passerat bron gick vi till hytten och sov gott hela natten och på det nya årets första dag vaknade vi i Travemünde i Tyskland. Snart nog var vi ute i det kolsvarta mörkret och vi var nästan ensamma på autobahn. Precis som i Sverige festar tyskarna på Nyårsafton och är nog rätt så trötta och bakfulla på Nyårsdagens morgon och undviker därför att ge sig ut på vägarna.

Det finns egentligen inte så mycket att berätta om resan ner genom Tyskland, Luxemburg och Frankrike, förutom lite vägarbeten i Tyskland så var det inga köer, allt flöt på lugnt och sansat. Första 70 milen genom Tyskland var det mycket regn och så var det också i Wasserbillig i Luxemburg där vi övernattade på en rastplats, precis som vanligt. Inget regn på andra dagens 55 mil långa resa och där valde vi att åka betalväg, det känns som ett bekvämt och bra alternativ den här årstiden. Vi övernattade på en rastplats i Valence, en plats som vi kallar för ”Pumpen”. Namnet fick den när vi rastade och låg över där för ungefär hundra år sedan och åkte med bil och husvagn på sommarsemestrar till Blanes. På rastplatsen fanns då en vägdusch och en gammal vattenpump ute, vilket inte är ovanligt i Frankrike. På somrarna är värmen intensiv och då är det bra att kunna skölja av sig.

Nu är det vinter och man känner inget behov av utedusch. Däremot så finns det duschmöjligheter i ”servicehuset” som också har toaletter, butik och restaurang.

Tredje dagen vaknade vi i en svinkall husbil, gasolen hade tagit slut. Självklart har vi två tuber, men den andra som är den stora tuben och spansk, kunde inte användas förrän vi bytt reducerventil, som gick sönder hemma. Det var bara att äta en kall frukost, inget kaffe gick att brygga så Kent fick dricka julmust och jag drack vatten. När vi ätit färdigt kom vi på, att vi kunde ha gått in på smörgåsbaren, och ätit vår frukost med kaffe, men då var det försent. Vi valde att åka vidare de sista 45 milen. Jättekallt ute när vi lämnade Valence, folk hade på sig dunjackor och tjocka mössor. Sen steg värmen och solen sken och allt var bara underbart.. Kent var förvånad över fransmännens körning, hans erfarenhet är att de är hetsiga men den här gången var allt lugnt och fint. Kanske beror det på att vi åkte betalväg och att det mest var yrkeschaufförer på vägen.

Snart var vi framme vid spanska gränsen och efter ytterligare tio mil var vi i Blanes. Precis som vanligt stannade vi och handlade på Lidl och medan jag plockade in varorna gick Kent över gatan till Ferreterian där han köpte en ny reduceringsventil. Så nu är ordningen återställd…

Nu befinner vi oss på Camping Blanes, som är en av två öppna campingar här. Alla andra är stängda, precis som hotell och butiker här i hotell- och campingområdet. Igår fick Kent bestämma dagen, jag tyckte han var värd det efter sina många timmar bakom ratten. Självklart valde han en promenad längs strandpromenaden, men inte i särskilt njutbart tempo. Bråttom var det, för spelbutiken skulle snart stänga för siesta och Euromilliones väntade. Sen kunde han slappna av och vi gick på grönsaksmarknaden och tittade på de fina grönsakerna, som bara väntade på att vi skulle handla. Fina avocadon fanns det, 1.90€ lät lockande. Trodde förstås det var som längre ner i landet, per kilo men de kostade så mycket per styck. Då fick det vara…

Vädret var jättebra, fleecejackan kändes för varm och solen värmde. Vi stannade på en uteservering och beställde in öl och varsin macka och en sådan macka kunde gott ha räckt åt oss båda, men god var den och jag åt upp nästan hela.. Så småningom vandrade vi hemåt, också nu längs strandpromenaden och i ett betydligt lugnare tempo. Ingen som badade, men folk satt på sina filtar på stranden och barnen lekte i sanden.

Campingen är skuggig så vi valde att sitta inne i husbilen när vi kom hem, tyckte kanske att vi fått tillräckligt med frisk luft..

Vi får många frågor om vad en sådan här resa kostar och det kan inte vi svara på. Den kan bli billig men likaväl kan den kosta mycket. Det beror helt på vilka val man gör. Bränslet kostar lika mycket för alla, övernattningar kan bli på en gratisparkering eller också kan man välja en camping och då kostar det. Betalväg eller gratisväg, färja eller bron, äta hemma eller gå på restaurang, det finns många val man måste göra. Vi väljer en bit av varje. Vi gillar att bo på camping men mellan varven så blir det någon gratisplats. Vi lagar mycket mat hemma men det är billigt att äta på restaurang här, så visst blir det rätt många besök på restauranger.
Den här gången har resan från Sundbyholm och hit kostat 6 203 kronor, uppdelat på färja (specialpris) 1 188 kr, bränsle 3 798 kr och vägavgifter1 287 kr..

Idag ska vi städa bort lite vägdamm, gå en ny promenad som vi båda bestämmer och ikväll besöker vi en kinarestaurang i närheten, precis som vanligt.. Imorgon lämnar vi Blanes för den här gången och vårt nästa stopp blir förhoppningsvis Calpe, där vi ska träffa våra vänner Bitte och Lars-Åke. Förhoppningsvis skriver jag, för det är svårt att få något boeende där. Numera är det förbjudet att övernatta i husbil längs med gatorna och ställplatserna och campingarna är fulla. Tror i alla fall det kommer att ordna sig, i värsta fall får vi ta in på en av de nya tomma dyra ställplatserna, det kan vi väl unna oss när vi förmodligen har vunnit en massa pengar på Euromilliones!
Nu har klockan blivit tio, nu väntar frukost men först ska jag väcka Kent..